FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

6 tips om warme dagen op de werkvloer te doorstaan!

De thermometer is hier en daar vier dagen de 27 graden gepasseerd, daarom wordt voor een deel van Nederland het Nationaal Hitteplan in werking gesteld.

Blijf functioneren tijdens warme dagen

Het RIVM activeert voor de komende vier dagen het Nationaal Hitteplan voor zeven provincies in het midden en zuiden van Nederland.

De thermometer is hier en daar vier dagen de 27 graden gepasseerd, daarom wordt voor een deel van Nederland het Nationaal Hitteplan in werking gesteld. Het RIVM adviseert voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ‘s middag te beperken en veel in de schaduw te blijven. De hitte kan echter ook van invloed zijn op de werkvloer; de productiviteit kan afnemen, mensen werken met minder plezier en er is meer kans dat er fouten worden gemaakt.

Om te voorkomen dat werknemers teveel productiviteit verliezen of zelfs onwel worden op kantoor door warmte, hier de handigste tips op een rijtje..

Blijven drinken!
Vanwege de warmte verliest het lichaam veel vocht, dit moet zo snel mogelijk weer aangevuld worden. Dit zorgt ervoor dat je productief blijft en niet oververhit raakt. Bovendien kan het concentratievermogen verminderen als mensen langer dan een uur blootgesteld worden aan warmte. Dit kan leiden tot een grotere kans op ongevallen.

Vrouwen hebben vaak meer last van de warmte dan mannen. Maar voor onder meer zwangere vrouwen, werknemers met hart- en vaatziekten en werknemers met een hoog vetgehalte kan hitte echt schadelijk zijn.

Blijf bewegen
Houd de bloedsomloop van mensen met een zittend beroep actief door op warme dagen regelmatig kort door het kantoor te lopen of een simpele rekoefening te doen.

Is werken in de warmte wel noodzakelijk?
Als werkgever kun je in de eerste plaats nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is. Je kunt de duur van werkzaamheden in de hitte verkorten en het werk deels op een koelere plek laten uitvoeren. Ook kun je koele dranken aanbieden.

Voer een tropenrooster in
Een tropenrooster kan worden ingevoerd als de warmte op de werkplek moeilijk of niet te beperken is, dit houd in: Aangepaste werktijden, extra pauzes of een verkorting van de werktijd.

Zelf kunnen de werknemers kiezen voor luchtige kleding en ervoor zorgen dat het zoutgehalte in het lichaam op peil blijft.

Luchten en verduisteren
Probeer het kantoor ’s ochtends voor de ergste hitte goed door te luchten, om vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren, want het zonlicht zorgt voor extra warmteontwikkeling. Wat bovendien kan leiden tot verblinding van het beeldscherm. Dit kan het werken verstoren.

Bedrijven zelf kunnen zorgen voor een goed geïsoleerd gebouw, goede airconditioning en zonwerend glas.

Pas op bij werken in de zon
Werknemers die in de buitenlucht werken, zoals bouwvakkers en tuinmannen, hebben niet alleen last van de warmte, maar ook van de schadelijke uv-straling van de zon. Om de twee uur zouden zij zich moeten in smeren. Zonder hoofdbescherming werken kan leiden tot een zonnesteek.

Bij mijn medewerker liet ik flesjes water achter, zodat zij optimaal door konden werken. Ook gaf ik ze een half uurtje langer pauze, zodat ze daarna weer optimaal verder konden gaan met hun werkzaamheden. Meer weten over deze tips? Neem dan contact met mij op om even te sparren.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen