FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Anticyclisch investeren

Ik zit nu in de fase dat ik steeds meer terugdenk aan wat ik vroeger heb gedaan, gelezen, geleerd enzovoort. Of dat komt doordat mijn oudste kind nu bijna 16 is en allerlei belangrijke beslissingen moet nemen waar ik vroeger ook mee geworsteld heb of dat het gewoon mijn eigen leeftijd is? Eigenlijk niet belangrijk, het is gewoon zo.

Dingen veranderen, kennis neemt toe
Zo zat ik vandaag op nos.nl een artikel te lezen over winkeliers die opgeroepen worden om niet achterover te leunen maar juist nu heel actief naar nieuwe mogelijkheden te zoeken om hun activiteiten uit te breiden. En ja, mijn gedachten gingen dus terug naar de tijd van de introductie van teletekst, naar zwart-wittelevisies en zwart-witfoto’s met zo’n analoog toestel. En PC-privéprojecten en mobiele telefoons en internet en het gaat zo maar verder. Er is veel gewijzigd in de laatste, pakweg, 30 jaar. Niet alleen dingen trouwens maar ook de aanwezige kennis op de wereld is fenomenaal gestegen. Of misschien valt het allemaal wel mee en heeft dat gewoon met mijn eigen referentiekader te maken. Maar goed, die winkeliers dus.


Dingen veranderen, kennis neemt toe, maar denkwijzen ook?
Dat artikel over die winkeliers beschrijft in grote lijnen de denkwijze van een paar ondernemers die in de afgelopen bankencrisis juist hun activiteiten hebben uitgebreid. Dat deed me denken aan de term anticyclisch investeren waar ik tijdens mijn studietijd mee in aanraking kwam. In gewoon Nederlands betekent anticyclisch investeren: als het slecht gaat met de economie, probeer dan zo actief mogelijk te zijn. Denk aan extra reclame die grote maar ook kleine bedrijven kunnen maken in economisch slechte tijden of het kopen van extra vastgoed om daar winkels in te vestigen. Daar moet je natuurlijk wel de middelen voor hebben maar onderzoekingen naar dit anticyclisch investeren wijzen uit dat de bedrijven die dit gedaan hebben veel beter dan gemiddeld presteren.


Heel bijzonder dat de hele wereld lijkt te veranderen en dat ook doet maar dat oude denkwijzen de tand des tijds vaak heel goed weten te weerstaan.


Anticyclisch investeren: ook voor particulieren
Dit beginsel kan ook gebruikt worden door particulieren, bijvoorbeeld bij het kopen en verkopen van de woning. Als het goed gaat met de economie verkoop je je huis en ga je tijdelijk huren. Gaat het slecht met de economie? Koop dan juist een huis! Dit komt simpelweg neer op het duur verkopen en het goedkoop inkopen. Natuurlijk moet je wel de mogelijkheid hebben om dit te doen en aanvoelen wat een goed moment is, is ook een hele kunst. Maar als je niet probeert het onderste uit de kan te halen en op signalen als ‘vastlopende huizenmarkt’ en ‘starters kunnen bijna geen woning meer kopen’ in de media gaat letten dan weet je dat er een goed moment aan zit te komen. Ik ken mensen die dit doen maar het is niets voor mij. Ik hoef niet rijk dood te gaan en we zitten prima waar we zitten.


Een bevriende makelaar
Vanochtend sprak ik een bevriende makelaar en zij beschreef wat de situatie is op de huidige huizenmarkt. Een gemiddeld makelaarskantoor heeft nog maar een relatief beperkt aantal woningen in de portefeuille en meestal zijn dat zogenoemde winkeldochters want als je dat pand met de huidige lage rentestanden niet snel verkoopt dan wordt het een probleem. En natuurlijk dreigt – vanuit de optiek van makelaars – een aantal rentestijgingen in Europa waardoor de hypotheekrente ook weer zal stijgen en het weer moeilijker wordt om je huis verkocht te krijgen. Zij schetste dus een niet al te rooskleurig beeld.


Nu is de huizenmarkt een belangrijke indicator van de nabije economische ontwikkelingen. De kans is groot dat ik binnenkort ook weer zelf anticyclisch ga investeren.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen