FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Blockchaintechnologie en mijn bedrijf

“Hier, lees dit boek maar eens. Dan ben je snel op de hoogte van wat de blockchaintechnologie inhoudt en wat je er mee kunt doen.” Dat zei Daan vanmiddag naar aanleiding van een leuk gesprek dat we hadden over de enorme koerswijzigingen van de bitcoin. Hieronder een korte uiteenzetting van wat ik gelezen heb.

Bitcoins: waar gaat het over?

De kranten staan er vol van evenals websites. Vele nieuwsberichten worden gevuld met de extreme koersveranderingen van de bitcoin en andere cryptocurrencies. Er worden zelfs hele tv-programma’s gevuld over deze ‘munten’. Ook zie je berichten verschijnen over losgeld dat in de vorm van bitcoins geëist wordt na een ontvoering van een mens of voor het vrijgeven van een gehackte computer. Waar gaat dit allemaal over? En eigenlijk nog veel belangrijker, moet ik er iets mee voor mijn bedrijf?

Een klein stukje geschiedenis
De technologie waar de cryptocurrencies op gebaseerd zijn, is de blockchaintechnologie. De bedenker/uitvinder van deze technologie is waarschijnlijk Satoshi Nakamoto die dit rond 2008 bedacht heeft omdat hij vond dat het huidige monetaire systeem ziek was. Om dit op te lossen heeft hij een systeem bedacht dat bestaat uit 2 hoofdonderdelen:

  1. De blockchain en het zogenoemde gedistribueerde netwerk
  2. Cryptografie om transacties te autoriseren

Blockchain en een gedistribueerd netwerk
Een blockchain is in grote lijnen niets anders dan een netwerk van computers (wereldwijd) waarop één enkele boekhouding wordt bijgehouden van alle transacties die op dat netwerk plaatsvinden. Belangrijk is om je te realiseren dat deze boekhouding door iedere gebruiker ingezien kan worden. Niet slechts een onderdeel maar de totale boekhouding. Hier komt de term gedistribueerd netwerk vandaan. Omdat alle gebruikers goedkeuring moeten geven voor een nieuwe transactie is het onmogelijk voor 1 gebruiker om te ‘rotzooien’ met het systeem omdat daar dan eenvoudigweg geen toestemming voor gegeven wordt door de andere gebruikers. Er is dus maar 1 juiste versie van de boekhouding.

Alle goedgekeurde transacties worden daarna in een block geplaatst. En het laatste aangemaakte block wordt vervolgens gekoppeld aan alle eerder gemaakte blocks. Zo ontstaat de ketting oftewel de blockchain. Leuk om te weten, het eerste block dat ooit gemaakt is, wordt het Genesis Block genoemd.

Cryptografie
Natuurlijk moet dit systeem, dit netwerk, goed beveiligd worden. Je hebt het per slot van rekening over een vorm van geld. Je wilt voorkomen dat iemand ‘zomaar’ nieuwe bitcoins kan toevoegen aan de boekhouding of dat iemand de portemonnee – de zogenoemde wallet – van een ander kan overnemen. De beveiliging vindt plaats middels wiskundige cryptografie. Als een nieuwe gebruiker zich aanmeldt bij het netwerk dan krijgt deze een private  en een  public key. Beide zijn nodig om een transactie uit te kunnen voeren. De public key wordt getoond aan de tegenpartij van een transactie en de private key moet je ook echt privé houden want anders loop je het risico dat je alsnog alles kwijt raakt.

Voordelen blockchaintechnologie
Het is een beetje afhankelijk van je perspectief maar de volgende voordelen worden onderscheiden:

  1. Het is goedkoop omdat de transactie rechtstreeks tussen de 2 partijen plaatsvindt. Een derde partij die geld wil verdienen is hier dan ook niet nodig
  2. Het is snel. De goedkeuring van een transactie duurt maximaal enkele minuten en meestal slechts enkele seconden
  3. Het is betrouwbaar omdat alle gebruikers van het netwerk de transactie moeten goedkeuren
  4. Het is anoniem. Alle transacties zijn openbaar maar door het gebruik van de keys volledig anoniem

Uitermate interessante materie waar ik me zeker verder in ga verdiepen en de mogelijkheden met je zal delen. Daarbij zal ik me niet richten op het ‘snel rijk worden’-aspect maar vooral focussen op mogelijkheden voor de bedrijfsvoering.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen