FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Circulaire Economie

Een aantal jaren geleden kwam ik Thirza tegen op een plaatselijke TEDx-bijeenkomst. Ze gaf toen een uiterst bevlogen presentatie over Circulaire Economie. Nu loop ik al wat langer mee en de tijd was er toen gewoon nog echt niet rijp voor, dacht ik. Maar indachtig Mahatma Gandhi: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.” wist ik dat haar tijd nog wel zou komen en daarom haar toen toch maar eens uitgenodigd voor een kop koffie om wat meer te weten te komen over het begrip Circulaire Economie.

Wat is circulaire economie?
Toen ik dat vroeg, kreeg ik al direct een verrassend antwoord. De term is nog niet zo oud – uit 2011 – en komt uit een McKinseyrapport ‘Towards a circular economy - voor de Ellen MacArthur Foundation. Mijn inschatting dat de term uit de hoek van de ‘softe’ wereldverbeteraars zou komen was dus geheel ongegrond.

Een van de conclusies van dat rapport is dat door een intelligenter gebruik van grondstoffen de Europese Unie een bedrag tot 500 miljard euro kan besparen in het jaar 2025. Dat was toen 14 jaar later en 500.000.000.000 euro is een bedrag met 11 relevante nullen. Moeilijk voor te stellen hoe groot dat potentiële voordeel is, voor mij in ieder geval.

Hoe bereikt een circulaire economie de voordelen?
Eigenlijk best eenvoudig. Er wordt niet zozeer gekeken naar het omgaan met de schadelijke neveneffecten van de economie. Meer wordt gekeken naar het terughalen van waarde. Of dat nu waarde in grondstoffen, producten, componenten, reststromen of afval is. Een uitgebreide vorm van afvalscheiding, zou ik het zo kunnen formuleren?

Een circulaire versus een lineaire economie
Om het verschil tussen vroeger/nu en een mogelijke toekomst duidelijk te maken worden de termen lineaire en circulaire economie vaak gebruikt. In een lineaire economie (vroeger/nu) wordt bijvoorbeeld energie verbruikt die daarna nooit meer opnieuw gebruikt kan worden. Ook grondstoffen worden vaak eenmalig gebruikt en daarna vernietigd. Maar ja, voorlopig hebben we maar 1 aarde, een groeiende wereldbevolking en een beperkte hoeveelheid grondstoffen. Dat houdt een keer op.

In een circulaire economie (toekomst) wordt juist gebruikgemaakt van ‘cirkeldenken’. Hiermee bedoel ik dat er alles aan gedaan wordt om grondstoffen die eenmaal gebruikt zijn, beschikbaar te houden en geschikt te maken voor een tweede, derde enzovoort gebruik. Er wordt dus gestreefd naar gesloten cirkels zonder ‘uitval’ van grondstoffen. En daar hoort natuurlijk ook een groene vorm van energie bij want eenmaal verstookt, blijft verstookt.

Concrete voorbeelden van circulaire initiatieven
Het zou heel makkelijk zijn om een voorbeeld of voorbeelden te geven van succesverhalen van circulaire economie. Google echter zelf eens. En dan zodanig dat je uitkomt op de resultaten van ondernemingen zoals je die zelf hebt of waar je zelf werkt. Er zijn zo veel goede ideeën te vinden waar je zelf je voordeel mee kunt doen! Vele initiatieven worden ontplooid. Zo kreeg ik zelf bijvoorbeeld een folder van Rechtstreex.nl in de brievenbus. Hiermee probeert men de voedselvoorziening weer lokaal georganiseerd te krijgen. Voordelen: een sterke binding met je regio en een eerlijke prijs voor de boeren enzovoort.

Maak nu alsjeblieft niet de fout te denken dat dit ‘cirkeldenken’ alleen door kleine bedrijven/organisaties omarmd wordt. Wat te denken van Philips met haar Circular Lighting of een initiatief waarmee jaarlijks 1 miljard autobanden niet verbrand maar hergebruikt worden? Er zijn zo veel prachtige voorbeelden te vinden.

Doe er je voordeel mee!


Kopje koffie?
En ik? Ik ga ook eens met een ‘circulaire bril’ naar mijn eigen bedrijf kijken. Ik weet gewoon zeker dat sommige onderdelen echt veel slimmer moeten kunnen. En ja, misschien is het op korte termijn minder goedkoop maar ik weet zeker dat het op de middellange termijn de enige manier zal zijn om te overleven.


Oh ja, ook zal ik Thirza weer eens op de koffie vragen. Via LinkedIn heb ik haar wel in de gaten gehouden. Werd ze in het begin vooral uitgenodigd voor hele kleine initiatieven, inmiddels zit ze vooral aan tafel bij grote gemeentes en grote bedrijven. Ik ben benieuwd naar de fase van Gandhi waar zij zich inmiddels in bevindt volgens haarzelf.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen