FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

De Brexit Impact Scan – kijk er toch maar eens naar!

Ik doe geen zaken met Groot-Brittannië dus is die hele Brexit niet relevant voor mij. Logisch gedacht. Maar wel heel erg fout.

Even het geheugen opfrissen over de aanstaande Brexit. In het eerste kwartaal volgend jaar, om precies te zijn op 29 maart 2019, verlaat Groot-Brittannië de Europese Unie. ‘Much ado about nothing’ zou je kunnen denken want wat zou er dan veranderen? Vast niet veel toch? Zo dacht ik er in ieder geval ook over totdat ik in gesprek raakte met Wim, een collega-ondernemer.

Mijn situatie
Even mijn situatie schetsen zodat je enigszins een idee hebt wat mijn bedrijf met Groot-Brittannië te maken heeft. Ik heb geen Britse klanten, geen Britse leveranciers, geen vestiging in die landen enzovoort enzovoort. Ik heb dus geen zakelijke banden met Groot-Brittannië. Wel een Britse concurrent die hier in Nederland een flinke omzet draait. Dan is die hele Brexit dus niet van belang voor mij om er verder onderzoek naar te doen. Logisch toch?

Het ligt iets genuanceerder
Wim kwam ik tegen op een bijeenkomst bij Facet Accountants en Adviseurs. Leuke bijeenkomsten trouwens, kan ik je aanraden. Zijn bedrijf doet wel heel veel met Groot-Brittannië. Vandaar ook dat hij zich wel in alle mogelijke wijzigingen verdiept heeft en dat ook blijft doen. Op dit moment zijn het namelijk nog niet meer dan onderhandelingen en zijn er nog geen echte besluiten genomen. Daarom is het bijhouden van de onderhandelingen voor hem van groot belang.

Enkele gevolgen
Tijdens dat gesprek gaf Wim aan dat hoewel niemand volledig kan overzien wat de gevolgen zijn van de Brexit, je een aantal belangrijke punten in diverse artikelen steeds weer tegenkomt:

  • Vrij verkeer van mensen en goederen vervalt
  • Belastingwetgeving ten opzichte van Groot-Brittannië wordt gewijzigd
  • Er zullen veel extra kosten gemaakt moeten worden tussen de EU en het VK

Ook lees je van alles over lagere economische groei voor zowel de EU als het VK. Over bedrijven die (deels) verhuizen vanuit Groot-Brittannië richting de Europese Unie. Een interessant punt dat ik niet wist, is dat het VK – na Duitsland en België – het voor Nederland belangrijkste exportland is. Dat geeft al met al toch wel aan dat de gevolgen voor Nederland groot kunnen zijn. Natuurlijk moet je sommige berichten met een flinke korrel zout lezen want bangmakerij wordt helaas regelmatig toegepast.

Niet alleen bedreigingen maar ook kansen
De aanstaande Brexit zorgt echter niet alleen voor bedreigingen. Het biedt ook nieuwe kansen. Zelfs voor mijn bedrijf. Eerder vertelde ik je al dat één van mijn concurrenten een Brits bedrijf is. Dat bedrijf krijgt dus te maken met veel meer regelgeving, hogere kosten enzovoort. Mijn bedrijf niet! Het kan dus de moeite waard zijn om de bedrijven aan wie dat Britse bedrijf levert nu al te benaderen en een mogelijke overstap naar mijn bedrijf te bespreken.

De Brexit Impact Scan
Het beste advies dat Wim gaf, was om de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid eens in te vullen. Want, zo gaf hij als belangrijkste reden, je kunt wel denken dat je niks met de Brexit te maken krijgt als bedrijf, toch is het heel goed mogelijk dat dat via een omweg wel het geval zal zijn. Doe je bijvoorbeeld zelf geen zaken met Britse bedrijven maar jouw Nederlandse leveranciers wel dan kun je door die Nederlandse leveranciers er wel mee te maken krijgen. Hogere inkoopkosten bijvoorbeeld. En hetzelfde geldt voor jouw leveranciers uit de Europese Unie die met het VK zaken doen. Het voert te ver om hier allerlei mogelijke voorbeelden te beschrijven, dat zal ik dan ook niet doen. Vandaar dat ik het advies van Wim met heel veel plezier met jou deel, hier is de link: https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/brexitimpactscan/#/welkom

Je zult door het beantwoorden van de vragen in deze scan direct advies krijgen waar jij op moet letten. Ook zul je zien hoe uiteenlopend en divers de mogelijke consequenties van de Brexit kunnen zijn. Ik schrijf bewust ‘kunnen zijn’ want zolang de onderhandelingen nog niet afgelopen zijn, blijft het voor een deel toch speculeren. Echter, voor velen van jullie is deze materie uiterst relevant. Doe die scan daarom zo snel mogelijk en google eens op bijvoorbeeld “kansen bedreigingen Brexit” of “gevolgen Brexit”. Je zult dan snel inspiratie opdoen om van de Brexit te profiteren.

Trouwens, de eerste afspraken met klanten van die Britse concurrent zijn al gemaakt. Zij maken zich terecht zorgen en die kan ik oplossen 😉

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen