FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Failliet of niet – bij FACET Accountants & Adviseurs met Dennis

Vandaag zijn Dennis en ik naar FACET Accountants & Adviseurs gegaan om alles eens op een rijtje te zetten. Het was een goede afspraak waarbij in ieder geval het een en ander duidelijk is geworden.

Vandaag zijn Dennis en ik naar FACET Accountants & Adviseurs gegaan om alles eens op een rijtje te zetten. Het was een goede afspraak waarbij in ieder geval het een en ander duidelijk is geworden.

“Helaas hebben we dit soort gesprekken vaker, wel minder dan een aantal jaar geleden tijdens de bankencrisis maar toch nog regelmatig,” begint mijn accountant. “We zien het vaker dat een ondernemer een grote tegenslag ondervindt – vaak buiten zijn of haar schuld om – en dat het bedrijf daarna dan steeds verder afzakt. Post die niet meer geopend wordt, telefoontjes die niet meer beantwoord worden enzovoort. De ondernemer ‘in zwaar weer’ gaat zich verstoppen en juist dat is het grootste probleem. Dat er geen contact meer wordt onderhouden met schuldeisers en dergelijke. Als die schuldeisers geen reactie van de ondernemer krijgen, zullen ze op een gegeven moment de stap richting een incassobureau nemen en dan gaat het snel de verkeerde kant op. Onze ervaring is dat er met de meeste schuldeisers goed te praten valt maar dan moet er wel sprake zijn van goede communicatie,” gaat mijn accountant verder.

Dennis gaat hierop in: “Dat is precies zoals het bij mij gegaan is, een van mijn grootste klanten waar ik nog veel geld van tegoed heb, ging failliet. Dat was al erg genoeg maar ik miste de omzet die er maandelijks vandaan kwam ook nog eens. Ik heb geprobeerd om het in mijn eentje op te lossen, je bent per slot van rekening ondernemer, maar na een tijdje moest ik keuzes gaan maken welke rekeningen ik wel zou betalen en welke niet. En natuurlijk wilde ik vooral mijn medewerkers betalen. Ik schaamde me rot, nog steeds trouwens, maar het is me niet gelukt om er uit te komen”.

“Heel herkenbaar helaas. Wat wij kunnen doen, is vooral een oordeel geven over de levensvatbaarheid van het bedrijf. Met andere woorden, heeft het zin om te proberen om het bedrijf nog te redden? Vaak geven we daarvoor wel ‘huiswerk’ op aan de ondernemer. Denk aan het openen en ordenen van de post en het bijwerken van de administratie. Dan hebben we in ieder geval een basis om de levensvatbaarheid te beoordelen. Ons advies kan echter ook zijn om zijn eigen faillissement aan te vragen. Wat veel mensen zich namelijk niet realiseren, is dat je, ook al heb je het zwaar, wel moet voldoen aan de regels. Als je bijvoorbeeld niet op tijd bij de belastingdienst meldt dat je betalingsachterstanden met je belastingen hebt of je laat de boel verder op zijn beloop, dan heb je ook nog kans dat je persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt en dan kan dat voor de privésituatie grote gevolgen hebben. Dat willen we juist zien te voorkomen. Dat betekent dat we soms pittige gesprekken voeren met de ondernemer om duidelijk te maken welke actie hij zal moeten ondernemen,” reageert mijn accountant.

Ik weet dat Dennis bij FACET Accountants & Adviseurs op de juiste manier geholpen zal worden – of het nu mee zal vallen of niet – en wil het gesprek afronden: “OK, dus als ik het mag samenvatten heb je ervaring met dit soort situaties. Ik wil je daarom vragen om een overzicht te maken van de zaken die geregeld moeten worden. Liefst zo snel mogelijk maar dat spreekt voor zich. Oh en de rekening stuur je maar naar mij. Wanneer kunnen we weer afspreken om acties te bepalen en beslissingen te nemen?”

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen