FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Failliet of niet – en wat nu?

Goeiedag zeg, dat is hard aangekomen. Ik ben nu al dagen van slag na dat laatste vreselijke gesprek met Dennis. Wel een afspraak – over 3 dagen al – gemaakt met mijn accountant bij FACET..

Goeiedag zeg, dat is hard aangekomen. Ik ben nu al dagen van slag na dat laatste vreselijke gesprek met Dennis. Wel een afspraak – over 3 dagen al – gemaakt met mijn accountant bij FACET en met Dennis daarbij. Ook de hele rotzooi, oftewel alle ongeopende post gebracht bij FACET. Tot mijn verbazing waren zij niet verrast. Het blijkt toch vaker te gebeuren dat ondernemers afglijden naar het niet meer durven openen van de post en het niet meer beantwoorden van telefoontjes, mailtjes enzovoort. Nooit geweten.

Inmiddels heeft hij ook over de financiële problemen aan zijn vrouw verteld. Dat was een moeilijk gesprek. Eigenlijk zeg je dan tegen je partner dat er een kans bestaat dat alles financieel mogelijk in elkaar stort. Dat het bedrijf misschien wel failliet gaat. Dat bedrijf waar ze nu al jaren goed van hebben kunnen leven. Dat ze misschien het huis moeten verkopen ook al staat dat nog steeds iets onder water omdat ze het net in de verkeerde tijd – lees: net voor de bankencrisis – hebben gekocht. Dat ze misschien moeten verhuizen naar een flatje drie hoog achter omdat er gewoon niet meer geld is. Kinderen bij elkaar op 1 slaapkamer omdat er gewoon niet meer ruimte is. Niet alleen zakelijk failliet maar ook privé failliet, de schuldsanering in enzovoort.

Gelukkig zijn ze op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Dat heb ik uitgezocht. Mocht het misgaan met Dennis dan bestaat er een goede kans dat zijn vrouw buiten de schuldsanering kan blijven. Dat zij in ieder geval de door haar verdiende centen kan houden zonder dat daar ook van afgedragen moet worden. Dan zouden ze in ieder geval nog iets te besteden hebben, meer dan bijstand in ieder geval. Iedereen zou trouwens standaard op huwelijkse voorwaarden moeten trouwen. Gelukkig dat dat vanaf 1 januari 2018 de nieuwe standaard is en dat je als je in gemeenschap wilt trouwen, je dat moet gaan regelen. Betekent trouwens ook dat mijn vrouw en ik onze gemeenschap opheffen en op huwelijkse voorwaarden verdergaan. Dat heeft wel wat acties bij de notaris tot gevolg maar dat valt te overzien – ook qua kosten trouwens – en wij willen dat risico gewoon niet meer lopen. Blijkt trouwens ook dat je de voorwaarden zo kunt formuleren dat je bij eventuele scheiding bijvoorbeeld kunt afspreken dat er eigenlijk sprake is geweest van een gemeenschap. De notaris heeft ons er van overtuigd dat huwelijkse voorwaarden verreweg de beste bescherming van ons gezin bieden en dat we het onderling bovendien op een correcte en nette manier kunnen regelen mocht er iets gebeuren. Volgende week een afspraak met haar.

Ik heb nog meer dingen uitgezocht. Schuldhulpverlening bijvoorbeeld. Blijkt dat dat per gemeente kan verschillen. Nog erger en werkelijk onvoorstelbaar is het dat huiseigenaren door vele gemeentes worden uitgesloten van schuldhulpverlening. Probeer je dus erger te voorkomen en dat is ook in het belang van schuldeisers dan krijg je een kop koffie en vervolgens te horen dat je niet in aanmerking komt voor hulp. Heb je net een enorme schaamte overwonnen, word je vervolgens weggestuurd met de boodschap dat je niet in aanmerking komt. En ja, dan zegt de staatssecretaris dat dat niet mag en dat je een klacht moet indienen. Duhhuh, hoeveel tijd gaat daar dan overheen, tijd die je in deze situatie helemaal niet hebt. En die gemeente die vervolgens zijn beleid moet wijzigen, hoe lang gaat dat dan wel niet duren? Die tijd heeft iemand in deze situatie helemaal niet. Ongelofelijk dat dit zo slecht geregeld is. Dennis kan er in ieder geval helemaal niets mee.

En dan de woningbouwvereniging. Leek me logisch om alvast contact op te nemen en de situatie te bespreken. Misschien was het mogelijk om alvast een verhuizing te regelen, dan kon dat in ieder geval – hoe vervelend het ook is – zonder extreme stress gebeuren. Nu werkt er een vriendin van ons daar dus dat was een makkelijke ingang. Helaas was daar de boodschap dat zolang het gezin van Dennis een dak boven zijn hoofd heeft er eigenlijk niets gedaan kan worden. Ja, je kunt je wel inschrijven maar prioriteit zal je niet krijgen. Eerst moet het huis verkocht zijn en dan wordt er weer verder gekeken. Geen enkele mogelijkheid van ‘damage control’.

Ik kan er werkelijk niet met mijn hoofd bij dat eerst alles gierend uit de klauwen moet zijn gelopen voordat er ‘professionele hulp’ of ‘gemeentelijke hulp’ mogelijk is. Dat klopt toch niet? We hebben het hier wel over een gezin met kinderen!

Mijn hoofd zit vol, vele gedachten tollen door mijn hoofd. Ik moet mijn hoofd weer rustig zien te krijgen en ik weet precies hoe.

Tijd voor een Paul Potts-avond op YouTube. Paul Potts, a mobile phone salesman from Wales. Tientallen malen heb ik zijn auditie voor Britain’s Got Talent al gezien. Om het beeld te schetsen, Paul ziet er eigenlijk niet uit, slecht gebit, slecht passend pak. Ook een extreem onzekere uitstraling, zo’n sorry-dat-ik-besta-blik in zijn ogen. Hij gaat een operastuk zingen want dat is zijn droom. En dan ook nog het mooie Nessun Dorma. Vele meewarige blikken bij de juryleden en de mensen in het publiek bereiden zich al voor op een kort optreden. Dat kan toch echt niets worden?

Maar dan begint de muziek en opent hij zijn mond. Die fantastische stem waardoor de juryleden met open mond en vochtige ogen zitten te staren naar hem en proberen te begrijpen wat er zojuist gebeurd is. Vele mensen in het publiek die het niet meer droog houden en het moment herkennen dat iemand een levensbepalende ervaring heeft meegemaakt. Een extreem inspirerende video.

En ja, paar wijntjes erbij en ik weet dat ik het ook niet droog zal houden. Het zal ook heel laat worden maar mijn kop zal leeg zijn. Eerst Paul Potts. Dan natuurlijk Charlotte & Jonathan. Natuurlijk ook Andrew De Leon. Allemaal inspirerende mensen. Verder goed kijken naar de tips van YouTube en het wordt een waanzinnige avond. Wat een fantastisch medium dat hele internet.

Morgen weer volle bak er tegenaan en onder andere de afspraak met mijn accountant bij FACET voorbereiden.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen