FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Het Broodfonds als alternatief voor een AOV

Het schijnt dat zo’n 70% van de ZZP’ers in Nederland geen AOV heeft, geen Arbeids Ongeschiktheids Verzekering dus. Het Broodfonds kan een alternatief zijn. Lees hieronder meer.

Niet alleen ZZP’ers trouwens maar ook andere ondernemers hebben relatief vaak geen AOV. De reden is natuurlijk de voor velen tamelijk hoge premie die gemoeid is met zo’n verzekering. En wat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Toch zijn de risico’s van het niet hebben van zo’n verzekering hoog, om niet te zeggen, heel hoog. Simpel gesteld, als je ziek wordt zonder AOV heb je ook geen inkomen. De meeste ondernemers zijn zich hier zeker van bewust maar besluiten om uiteenlopende redenen toch om geen AOV te sluiten vanwege vaak diezelfde kosten. Van de week las ik een stukje over een alternatief voor een AOV: het Broodfonds.

Het Broodfonds: wat is het?
In grote lijnen komt het erop neer dat een ondernemer zich aansluit bij een groep andere ondernemers zodat er groepen van 20 tot 50 mensen ontstaan. Maandelijks stort een lid een bedrag op zijn Broodfondsrekening. En als je ziek wordt voor langere tijd dan krijg je uit het Broodfonds schenkingen van de andere ondernemers gedurende maximaal 2 jaar. Voor verreweg de meesten is de periode van 2 jaar meer dan voldoende.

De hoogte van jouw schenking aan het fonds kun je bepalen door te kiezen voor een bepaald maandelijks gewenst inkomen in geval van ziekte. Vanzelfsprekend moet dit wel overeenkomen met wat je nu gemiddeld verdient. Het bestuur van een Broodfonds wordt gevormd door de deelnemers zelf overigens. Eigenlijk doet het sterk denken aan de oude Gildes met dat verschil dat een Broodfonds zich niet beperkt tot bijvoorbeeld alleen maar timmermannen. Grappig hoe die oude structuren de neiging hebben om terug te keren.

Wie kan meedoen?
Er zijn diverse beroepsgroepen waar een dergelijk fonds voor openstaat. Ook is het niet alleen voor ZZP’ers maar kunnen bijvoorbeeld DGA’s of maten in een maatschap hier terecht. Wel zijn er natuurlijk voorwaarden voordat je toegelaten wordt. Enkele voorwaarden zijn:

  1. Je moet langer dan 12 maanden ondernemer zijn
  2. Je moet arbeidsgeschikt zijn als je je aanmeldt
  3. Je moet minimaal € 750,- per maand aan winst uit je onderneming halen

En ja, het vertrouwen moet wel groot zijn in elkaar dus kun je je alleen aansluiten bij een fonds als je voorgedragen wordt door andere leden. Je kunt trouwens ook zelf zo’n Broodfonds opstarten.

Risico’s van een Broodfonds
Het belangrijkste risico dat ik zelf zie, is wat er gaat gebeuren met jouw inkomen na de periode van maximaal 2 jaar. Nu is het zo dat je bij een AOV ook een maximale uitkeringsduur moet kiezen en – ook weer vanwege de kosten – veel ondernemers niet zullen kiezen voor een hele lange uitkeringsduur. Voor vele ondernemers zal de periode van 2 jaar daarom niet veel anders zijn dan wanneer ze een AOV hadden gekozen.

Voordelen van een Broodfonds
Tja, ik zie inderdaad meer voordelen dan nadelen. Het feit dat je elkaar kent en vertrouwt, schept natuurlijk een band. Zo wordt er ook vaak geholpen met het liggende of binnenkomende werk als iemand ziek wordt. De continuïteit van de onderneming van de zieke is dan ook groter. Ook dat je mee kunt praten over het beleid van het Broodfonds vind ik een groot pluspunt.

Trouwens, als je wilt stoppen met het fonds dan krijg je jouw inleg – minus kosten die je van tevoren weet – weer terug. Uitstappen kan trouwens vrij makkelijk en diverse keren per jaar. En ja, die kosten hè? De kosten van een Broodfonds liggen toch echt beduidend lager dan een premie van een AOV, dat is toch ook belangrijk. Bovendien komt de hele club regelmatig bij elkaar en dat biedt ook weer netwerkmogelijkheden.

Ik ga me in ieder geval verdiepen in deze materie. Misschien dat het ook voor jou geschikt is maar daar zul je zelf achteraan moeten. Laat het me weten!

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen