FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Het LevenLangLerenKrediet

De kogel is door de kerk, mijn echtgenote gaat weer studeren. Voor dergelijke personen blijkt er een heel aantrekkelijke kredietmogelijkheid te zijn. Misschien ook iets voor jou? Lees hieronder meer.

Hoogbegaafdheid
Ja, het gaat nu toch echt gebeuren. Jorine, mijn echtgenote, wil het al een aantal jaar maar gaat het nu toch echt doorzetten. Ze gaat een studie doen die gericht is op het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Voor de meesten onder ons lijkt dit een volstrekt overbodige studie aangezien die mensen toch van zichzelf wel slim genoeg zijn om een opleiding te voltooien, toch? Niets is echter minder waar.

Het onderwijs in Nederland is sterk gericht op het onderwijzen van mensen met minder capaciteiten. En dat is heel goed! Maar…  In de praktijk blijkt een groot deel van de kinderen met een IQ van boven de 130 ‘vast te lopen’. Sterker nog, een groot deel van die kinderen zit niet eens meer op een school vanwege enorme LEERproblemen. Een enorme gemiste kans voor Nederland. Denk eens aan de intellectuele capaciteiten van dergelijke kinderen die vrijwel niet gebruikt worden. Denk dan ook eens aan de psychische problemen die deze kids vaak hebben omdat ze niet begrepen worden of altijd maar dingen moeten doen die ze totaal niet interesseert. Enzovoort.

Dus. Jorine heeft besloten om zich in te zetten om de minder gelukkige hoogbegaafde kids en volwassenen te gaan helpen. En ik ben zo trots! Niet alleen omdat ze die kinderen gaat helpen – en dat zal ze onwaarschijnlijk goed gaan doen – maar ook omdat ze nu iets gaat doen waar haar passie ligt. Iets voor haarzelf ook. Maar ja, daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden. En toen ik die kosten zag, schrok ik me suf. Hoe moeten we dat in hemelsnaam gaan betalen? Aan collegegeld alleen al ruim € 7.000,- per jaar!

Het LevenLangLerenKrediet
Na wat googlen blijkt er een heel interessante mogelijkheid in het leven geroepen te zijn door de overheid. Misschien is dit ook wel iets voor jou. Het komt op het volgende neer: de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt aan om onder bepaalde voorwaarden toch geld te lenen voor collegegeld/lesgeld.

Voorwaarden
Je moet dan wel aan ALLE voorwaarden voldoen die de DUO daarvoor stelt. Deze voorwaarden zijn:

  • Het gaat om een voltijd/deeltijd/duale opleiding aan HBO/WO of een voltijds Beroeps Opleidende Leerweg-opleiding op het MBO
  • Het gaat om een opleiding in Nederland (niet Caraïben) en de opleiding is erkend door de Nederlandse overheid
  • Je bent Nederlander. Of niet-Nederlander met een bepaald type verblijfsvergunning. Ook mensen uit de EU/EER of Zwitserland kunnen in aanmerking komen. Lees dit zelf even na op de site
  • Je bent ouder dan 30 maar jonger dan 55 jaar. Voor personen jonger dan 30 gelden aanvullende voorwaarden
  • Een logische voorwaarde, maar toch, het collegegeld/lesgeld wordt niet al vergoed door een ander. Wordt dit deels wel gedaan dan geldt het krediet alleen voor het niet vergoede deel

Hoe aan te vragen?
Allereerst, doe het op tijd. Voor verstreken studiemaanden geldt het LevenLangLerenKrediet niet namelijk. Via de DUO-site kun je het krediet aanvragen. Zorg dat je je DigiD bij de hand hebt. Het is ook mogelijk om dit met een papieren versie te doen maar dat zal dan wel langer duren.

Nog even dit
De maximumduur bedraagt 5 jaar voor een deeltijds HBO- of WO-opleiding. En ja, je moet het geleende bedrag wel terugbetalen na je opleiding, met rente. Bedenk ook dat het jaarlijks te lenen bedrag in 12 maandelijkse termijnen wordt uitgekeerd. Dit kan dus betekenen dat je het collegegeld van tevoren moet betalen en dat dan gedurende het jaar terugkrijgt. Dit is waarschijnlijk voor velen toch een forse drempel. Er valt nog veel meer te vertellen over het LevenLangLerenKrediet maar dat kun je het beste zelf uitzoeken op DUO.nl en dan even zoeken op LevenLangLerenKrediet. Daar vind je ook een telefoonnummer en emailadres als je vragen wilt stellen.

Iets voor jou?
Zijn er studies waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Waar je altijd spijt van hebt gehad dat je het nooit gedaan hebt? Misschien toch die rechtenstudie? Of die marketingstudie? Of je droom om archeoloog te worden nu eindelijk eens najagen? Of, net als Jorine, een studie waardoor je beter in staat bent om andere mensen te helpen? Ik ben benieuwd of jij net zo enthousiast bent als ik.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen