FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Het nieuwe regeerakkoord: wat betekent dat voor mij?

Deze week was het dan eindelijk zover. Na de langste formatieperiode ooit is er het regeerakkoord. De fracties van de vier regeringspartijen hebben de plannen nu ook goedgekeurd.

Als ondernemer ben ik gewend om snel beslissingen te nemen. Meestal gaat dat goed gelukkig en heel soms helaas niet. Maar goed, van die foute beslissingen leer ik uiteindelijk weer veel meer dan van die goede dus daar kan ik niet heel erg mee zitten.

Deze keer heb ik de kabinetsformatie met toenemende interesse gevolgd. Als je zo lang met elkaar overleg voert dan moet er wel iets bijzonders uitkomen toch? Echte verwachtingen dat de nieuwe maatregelen mij sterk zouden raken, had ik trouwens niet.

Deze week was het dan eindelijk zover. Na de langste formatieperiode ooit is er het regeerakkoord. De fracties van de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU hebben de plannen nu ook goedgekeurd. De partijen hebben de intentie uitgesproken om de komende vier jaar af te maken. Logisch, maar met een meerderheid van slechts 76 zetels hoeft er niet veel te gebeuren en het moeizaam bereikte regeerakkoord wordt nog lastiger om uit te voeren. Ik hoop oprecht dat het de komende vier jaar rustig blijft op politiek gebied en dat de ingezette economische groei gecontinueerd zal worden. Want dat maakt het voor ons allemaal uiteindelijk makkelijker.

Natuurlijk is het interessant om te weten wat er afgesproken is want misschien raakt dat mij als particulier en ondernemer meer dan ik verwacht had. En misschien ook jou. Daarom heb ik een kleine greep uit de afspraken voor de komende vier jaar op een rijtje gezet:

  • Bedrijven tot 25 medewerkers betalen straks het salaris van een zieke medewerker 1 in plaats van 2 jaar door
  • Bedrijven moeten hun medewerkers na 3 jaar in plaats van 2 jaar een vast contract aanbieden
  • Regels rond flexcontracten worden eenvoudiger
  • Er komen maatregelen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan zoals bijvoorbeeld een minimumuurloon voor ZZP’ers
  • De dividendbelasting wordt afgeschaft en de vennootschapsbelasting gaat omlaag van 25 naar 21%
  • Het inkomstenbelastingstelsel wordt vereenvoudigd. Er komen 2 schijven in plaats van 4. De eerste schijf loopt tot € 68.000,- en heeft een tarief van 37%. Daarboven geldt een tarief van bijna 50%
  • Het lage BTW-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%, het hoge tarief blijft 21%
  • De hypotheekrente wordt sneller afgebouwd. Dit gebeurt door de aftrek vanaf 2020 gedurende vier jaar 3% in plaats van nu een half procent, te verminderen totdat het laagste belastingtarief bereikt is. Dit wordt deels gecompenseerd door een lager eigenwoningforfait

Uh jaha, eigenlijk zijn dit toch wel veel zaken die mij wel degelijk raken en belangrijk zijn voor zowel mijn bedrijf en voor mij als particulier! En dan zijn dit ook nog lang niet alle punten.

Nadat ik dit overzichtje voor mezelf maakte, heb ik gelijk een afspraak gemaakt met mijn accountant van Facet om onder het genot van een kop koffie deze materie eens goed door te nemen.

Wil je ook weten wat het nieuwe regeerakkoord voor jou precies betekent, neem dan eens contact op met mijn accountant bij FACET.  Zij kunnen je precies vertellen wat het voor jou betekent.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen