FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Het starten van een bedrijf – gewoon even googlen toch?

Een neef van me wil voor zichzelf beginnen en vroeg me om hulp bij het opstarten van zijn bedrijf. Op zich logisch dat hij bij mij als ervaren ondernemer aanklopte.

Een neef van me wil voor zichzelf beginnen en vroeg me om hulp bij het opstarten van zijn bedrijf. Op zich logisch dat hij bij mij als ervaren ondernemer aanklopte. En we zijn familie dus natuurlijk help ik hem graag. Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘oh joh, natuurlijk help ik je wel even op weg’.

Dat ‘even’ had ik niet moeten zeggen.

Hoe moeilijk kan het zijn dacht ik nog. Gewoon net als ik een beheer-bv en een werkmaatschappij. Risico’s scheiden en klaar ben je.

Om mezelf beter voor te bereiden sprak ik voor de zekerheid een week later met hem af. Ik wist dat er allerlei regelingen zijn die startende ondernemers kunnen helpen en ging dus maar eens googlen. ‘Starten bedrijf’ tikte ik in en dat leverde bijna 2,8 miljoen resultaten op. Pfff, dat is best veel. En het zijn ook niet de minste organisaties die zich met dit onderwerp bezighouden. De KvK en de belastingdienst bijvoorbeeld. Ik zie stappenplannen voorbijkomen, een startersaftrek, een startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, willekeurige afschrijving, de zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, investeringsaftrek, een ondernemerscheck enzovoort enzovoort.

Mijn enthousiasme om mijn neef verder te helpen was inmiddels al flink afgenomen. Maar ja, het is natuurlijk wel mijn neef en ik had hem beloofd om te helpen. Dus toch maar verder ingelezen over de volgende onderwerpen:

Allereerst de Startersaftrek: de startersaftrek is een tijdelijke verhoging van de zelfstandigenaftrek. Er is een aantal voorwaarden aan verbonden die ik begrijp maar wat is ook alweer een geruisloze terugkeer uit een bv en is dat eigenlijk wel relevant? En door de startersaftrek kan een verlies ontstaan dat weer verrekend mag worden met andere inkomsten. Maar hoe werkt dat dan?

Dan verder met de Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: nou dit is gelukkig een makkelijke want mijn neef is zo gezond als maar zijn kan dus dit kan niet van toepassing zijn op hem.

Wat is een Willekeurige afschrijving: ik dacht dat afschrijvingen altijd op de zelfde manier uitgevoerd – heette dat niet bestendige gedragslijn? – moesten worden. Ok, voor starters is het dus mogelijk om voor sommige bedrijfsmiddelen afwijkende afschrijvingen te doen. Maar dat heeft ook te maken met een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek – wat is dat dan? – en wacht eens even, ook de juridische vorm van het bedrijf heeft hier invloed op! Oh oh, waar ben ik aan begonnen?

De MKB-winstvrijstelling: een percentage van de winst is dus vrijgesteld. Wel moet eerst de ondernemersaftrek toegepast worden. En die bestaat weer uit de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Maar wacht eens, daar heb ik toch net iets over gelezen? Ga ik nu in een cirkel? En waarom geldt dat niet voor mij en mijn bv’s?

Onder het kopje Investeringsaftrek lees ik dat het gaat over kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, milieu-investeringsaftrek, energie-investeringsaftrek en desinvesteringsbijtelling. Wat is dit allemaal in vredesnaam?

Oh nee. Hier heb ik echt geen geduld voor en bovendien als ik het wel allemaal uitgebreid ga lezen en ga proberen uit te leggen dan is de kans te groot dat ik iets verkeerd zeg en dat het mijn neef geld gaat kosten. Wacht trouwens eens even, ik heb helemaal niets gelezen over bv’s. Waarom niet? Wat heb ik gemist? Zou dat niet gewoon de beste oplossing zijn voor mijn neef? Net als voor mij.

Hoe ga ik dit oplossen? Met mijn belofte om hem wel ‘even’ te helpen, heb ik me behoorlijk in de nesten gewerkt. Wie kan ik om hulp vragen?

Ja natuurlijk, dat is het, natuurlijk kan ik mijn neef wèl ‘even’ helpen. Ik ga gewoon ‘even’ met hem mee naar mijn accountant bij FACET. Dan wordt hij gelijk van het begin af aan goed geholpen en daardoor zal hij zeker niet in de valkuilen lopen waarin ik in het begin wel gelopen ben. Dan kan hij gelijk zonder zorgen doen waar hij goed in is: ondernemen. En daar kan ik hem gelukkig wèl bij helpen.

Ben jij net als mijn neef van plan om een bedrijf te starten en wil je ook weten wat al die bovenstaande punten voor jou betekenen en waar je nog meer aan moet denken? Neem dan contact op met mijn accountant bij FACET. Bij FACET kunnen ze je wel precies vertellen wat het voor jou betekent.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen