FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt

Afgelopen weekend was het weer Dordt in Stoom. Een tweejaarlijks evenement met allerlei vormen van stoomapparaten. Ik had een plek op de eerste rang. Lees hieronder meer.

Dordt in Stoom
Ja, ik ben een Dordtenaar. En ja, afgelopen weekend had ik een plek op de eerste rang aangezien de stoommachines langs mijn voordeur reden richting de binnenstad waar zij te bewonderen waren voor de bezoekers van het evenement. Vrijwel de gehele binnenstad stond vol met stoom gerelateerde machines. Wat een fascinerende apparaten zijn dat toch. Zo ongelofelijk veel bewegende delen die allemaal precies op elkaar afgestemd zijn. Met vliegwielen, regulateurs en natuurlijk die kenmerkende stoomfluiten. Toch zeker enkele tientallen, misschien wel honderden bewegende onderdelen per apparaat. Heel wat anders dan een Tesla Model S met slechts 18 bewegende onderdelen.

Maar goed, we zijn allemaal slechts dwergen op de schouders van andere dwergen en het feit dat we tegenwoordig zo veel minder bewegende onderdelen nodig hebben voor transport is daar een mooi voorbeeld van. Ons begrip van de natuurwetten wordt steeds beter maar is natuurlijk wel grotendeels gebaseerd op wat mensen in het verleden hebben bedacht. Zonder stoommachine geen Tesla Model S. Dus.

Drukbezocht evenement
Wie denkt dat er niet zoveel mensen geïnteresseerd zijn in stoommachines zit er volkomen naast. Meer dan 225.000 bezoekers – ondanks het slechte weer op zondag - uit diverse landen zoals Engeland, Schotland maar ook Duitsland, België, Frankrijk en natuurlijk Nederland. Dat is bijna twee keer het aantal inwoners van Dordrecht. En dat terwijl de meeste Nederlanders Dordrecht alleen kennen van ‘Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt’. Op die uitspraak kom ik zo nog terug, het is best een grappig verhaal.

Donkergrijs verleden
Over de laatste, pakweg, 2 eeuwen is er niet veel positiefs dat Dordtenaren over hun stad hebben kunnen melden. De industrie nam af waardoor er steeds minder geld verdiend werd. Zelfs nu is Dordrecht sociaal-economisch gezien een relatief zwakke gemeente. De gemiddelde huizenprijzen liggen bijvoorbeeld ook lager dan in de omringende gemeenten. Hele wijken waren aan het verpauperen. Maar over het verre verleden is genoeg te vertellen zoals:

  • met 800 jaar stadsrechten de oudste stad van Holland (niet van Nederland!)
  • één van de 12 steden die in 1572 (vergadering in Dordrecht) het initiatief hebben genomen om echt in opstand te komen tegen de Spaanse overheersing en Willem van Oranje openlijk steunden. Daardoor lag Dordrecht aan de basis van de Republiek
  • ook is Dordrecht de stad waar in 1618-1619 tijdens de Nationale Synode besloten is om de bijbel in het Nederlands te vertalen. Dat wordt vanaf november een half jaar lang ‘gevierd’.

Een prachtige geschiedenis heeft Dordrecht dus, dat wel, maar daar heb je in de huidige maatschappij zo weinig aan. Je kunt niet in het verleden blijven hangen en succesvol zijn in het heden.

Dus moet je je blijven aanpassen
Nog niet eens zo heel lang geleden was er in Dordrecht een aantal positief gestemde mensen die vonden dat het imago van Dordrecht verbeterd moest worden. Zij gingen daarmee lijnrecht in tegen de gevestigde azijnz**kers die alles maar negatief benaderden. Ik schat dat het zo’n 20-25 jaar geleden is dat deze mensen opstonden. Zij hebben het heel simpel beredeneerd. Wat is er in Dordrecht dat interessant is voor niet-Dordtenaren en hoe kunnen we dat potentiële bezoekers duidelijk maken?

Dat lijstje bleek verrassend lang. Zoals bijvoorbeeld een oude binnenstad met vele prachtige oude gebouwen (uit de 14e eeuw zelfs) en met heel veel water dat er doorheen loopt. Dat er zo veel oude gebouwen in Dordt staan, heeft er trouwens vooral mee te maken dat er ná de gouden eeuw van Dordrecht (ja, echt waar) geen geld beschikbaar was om een huis te kopen en dat af te breken waarna er een nieuw huis gebouwd kon worden. Stel je voor, dat was toentertijd niet ongebruikelijk als je een pand kocht. Dat is nu toch echt niet meer mogelijk.

Evenementen
De aanwezige goede dingen en ideeën moesten natuurlijk wel ‘vermarkt’ worden. Dat is op zich niet zo moeilijk maar het heeft wel veel tijd nodig. Zo kent Dordt tegenwoordig naast Dordt in Stoom ook het Big Rivers Festival. Een gratis muziekfestival waardoor het bijna een week echt feest is met de meest fantastische en uiteenlopende muziek. Daarnaast diverse andere muziekfestivals en bijvoorbeeld ook het Bachfestival. Als je je eens wilt verdiepen in klassieke muziek, begin dan met Bach. Je zult je verbazen over de fantastische stukken die hij geschreven heeft.

De Dordtse boekenmarkt is ook zoiets. Meer dan 600 kramen met boeken waar je in de buitenlucht lekker in kan snuffelen. En natuurlijk de kerstmarkt. Zo’n beetje de grootste van Nederland tegenwoordig. Ik sprak laatst iemand in Spijkenisse die daar betrokken is bij het Winkelhart Spijkenisse zoals het winkelcentrum daar heet. Enigszins afgunstig sprak hij over het enorme succes van de Dordtse kerstmarkt. Zo zie je dat niet alle evenementen met de prachtige oude binnenstad te maken hebben maar dat er ook diverse evenementen ‘bedacht’ zijn waar je als oude stad bezoekers mee kunt trekken. Koningsdag 2014 heeft Dordrecht ook veel goeds gedaan in dat opzicht. En het EK schaatsen shorttrack. En nog vele andere evenementen. Kenmerk van al die evenementen is dat ze in de laatste 25 jaar gestart zijn. Dat is best bijzonder.

Moraal van dit verhaal
Dordrecht lag dus echt op zijn gat. Ruim 200 jaar, misschien wel 300 jaar, was er niets positiefs te melden. Ja, misschien dat Napoleon in Dordrecht aan wal stapte maar dat was vooral om te beoordelen hoe de stad het best door zijn leger aangevallen kon worden. Niet echt een opsteker als je het mij vraagt.

En toch is het gelukt om Dordrecht weer op de kaart te krijgen. Niet met industrie maar door gebruik te maken van wat er is of wat bezoekers kan aantrekken. Je hebt maar een paar mensen nodig die zeer consequent de kar trekken en dat gedurende jaren blijven doen. Het duurt lang en is moeilijk maar als het omslagpunt van negatieve naar positieve beleving bereikt is, wordt het alleen maar makkelijker. Het schijnt bijvoorbeeld dat met name Duitse en Oostenrijkse ‘vloggers’ vele positieve filmpjes maken in Dordrecht en dat daardoor weer meer toeristen naar Dordrecht komen. Het is inderdaad nog nooit zo druk geweest met de touringcars die af en aan rijden. ‘Dordrecht ist einen Hit in Deutschland!’

Zo Dordrecht, zo jouw organisatie
Wat voor Dordrecht geldt, geldt ook voor jouw organisatie. Loopt het niet lekker dan zul je iets moeten veranderen om dat te veranderen. Loop je een tijdje mee in het bedrijf dan loop je het risico om ‘bedrijfsblind’ te worden. Je ziet de goede dingen niet meer en herkent de goede ideeën ook niet meer. Dan moet je serieus uitkijken. Ik las laatst een onderzoekje waarin de conclusie was dat bedrijven steeds minder lang ‘leven’. Als je niet meegaat met de tijd is de kans groot dat je het niet gaat redden.

De oplossing is simpel volgens mij. Doe wat Dordrecht heeft gedaan. Zorg dat de positiviteit gaat overheersen in jouw bedrijf en als je dat niet zelf voor elkaar krijgt - dat is trouwens geen schande! – zorg dan dat je op tijd hulp vraagt. Het zal je verrassen hoe graag mensen je willen helpen als je hen daarom vraagt. Het enige dat je niet moet doen, is afwachten.

Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt
Hier zou ik nog op terugkomen. Niet-Dordtenaren proberen me met deze uitspraak te plagen. Prima hoor. Maar als ik dan uitleg waar deze uitspraak vandaan komt, zijn ze snel stil. Zoals eerder geschreven heeft Dordrecht de oudste stadsrechten van Noord- en Zuid-Holland. Al bijna 800 jaar is Dordt een stad. Bij dergelijke stadsrechten hoorden vaak zogenaamde stapelrechten. Dat houdt in dat schepen die voorbij Dordrecht wilden varen, gedwongen konden worden om 8 tot 10 dagen langs de kade te blijven liggen. Naast bijvoorbeeld hout en wijn werd er ook veel in dierenhuiden gehandeld. Aan die huiden zaten vaak nog restjes vlees. Lig je dan met die huiden 10 dagen langs de kade dan gaat dat echt wel rotten. Vandaar, hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.

Ach, die mooie oude tijd!

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen