FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Inzicht in mijn cijfers – 24/7 – kan dat?

Tijdens mijn laatste bezoek aan FACET Accountants kwam ik Richard Verkerk, een van de data-analyse specialisten van FACET op de gang tegen

Tijdens mijn laatste bezoek aan FACET Accountants kwam ik Richard Verkerk, een van de data-analyse specialisten van FACET op de gang tegen. Eerder had ik al kort met Richard gesproken op een bijeenkomst in Capelle aan den IJssel en hij had toen een sterk verhaal, alleen stond mijn hoofd er toen niet naar. Na al het gedoe met Dennis ben ik er echter helemaal klaar voor. Ik wil ook een continu inzicht in mijn cijfers hebben om zo problemen te voorkomen, maar hoe? Dus hebben we gelijk maar een afspraak gemaakt om de mogelijkheden door te nemen. Fascinerende materie eigenlijk en zeker als het je uitgelegd wordt door iemand die echt weet wat hij doet.

Volledig inzicht in mijn jaarcijfers
“Ik wil continu inzicht in mijn cijfers hebben, je vertelde me toen dat dat goed mogelijk is. Maar hoe werkt dat en is er misschien nog meer mogelijk?” vraag ik Richard. “Jazeker is dat mogelijk, in grote lijnen komt het er op neer dat we de ondernemer IT-tools ter beschikking stellen die het mogelijk maken om in te zoomen op de uitzonderingen in de bedrijfsvoering en op gebieden waar verbeteringen mogelijk zijn. Lavastorm bijvoorbeeld is een tool die gebruikt wordt ter ondersteuning van de eindejaarscontrole. Als we Lavastorm aansluiten op de database van de ondernemer kunnen we heel snel zaken zien die niet lijken te kloppen. Bovendien maakt Lavastorm het mogelijk om alles te controleren en niet meer steekproefsgewijs te werken. En dat geeft iedereen 100% zekerheid. Bovendien, als Lavastorm geïnstalleerd is, hoeft het jaar daarop alleen maar het jaartal gewijzigd te worden. Het kost daarna dus vrijwel geen tijd. ” vertelt Richard enthousiast.

Continu inzicht in cijfers maar ook bedrijfsprocessen
“OK, dat is inderdaad een duidelijke toegevoegde waarde voor me maar dat is 1 keer per jaar. Hoe zit het dan met het continue inzicht in mijn cijfers?” ga ik verder. “Voor het continue inzicht in de financiële cijfers kennen we zogenoemde dashboards. Wij gebruiken de tool Qlikview daarvoor. Met Qlikview krijgt de ondernemer kennis en inzicht door de data uit zijn database overzichtelijk en logisch te presenteren. Wil je bijvoorbeeld een managementrapportage hebben dan kan dat met 1 druk op de knop op het moment dat jij dat wilt. Een heel krachtige ondersteuning dus. Een derde IT-tool die ook veel toegevoegde waarde biedt voor de ondernemer is Perceptive Process Mining. Deze tool volgt vooral de transactiestromen binnen een organisatie, met andere woorden, het volgt hoe een proces door de organisatie heen loopt. Perceptive Process Mining helpt bij het beoordelen van de effectiviteit en de efficiëntie van de processen in een organisatie en helpt je bij het bepalen van de verbeterpunten in die processen. Een herkenbaar voorbeeld hiervan is de doorlooptijd per opdrachtgever. Uiteindelijk leiden deze inzichten tot veel meer bijstuurmogelijkheden en daardoor een hogere kwaliteit van het resultaat en een efficiëntere manier van werken.” aldus Richard.

“OK dus als ik je samenvat dan kan ik veel meer informatie halen uit de eindejaarscontrole en kan ik ook een continu inzicht hebben in mijn cijfers. Bovendien kan ik door de tools te gebruiken problemen voorkomen maar niet alleen dat, ik heb ook veel meer bijstuurmogelijkheden door de output van die tools? Dat wil ik ook!” verwoord ik mijn aangewakkerde enthousiasme. Ik kan het niet laten dus ik gooi het ‘kost dat?’-argument op tafel. “Terechte vraag,” reageert Richard en gaat verder “het grootste deel van de kosten zit ‘m in de tijd die in het begin voor het installeren en finetunen van de IT-tools nodig is. Daar staat later natuurlijk een enorme tijdsbesparing tegenover en misschien nog wel belangrijker, de ondernemer krijgt inderdaad veel meer inzicht in zijn cijfers en bedrijfsprocessen en heeft daardoor veel meer bijstuurmogelijkheden. En dat wil iedere ondernemer. Het verhoogde inzicht in cijfers en processen maakt het ook voor ons als accountants leuker. We kunnen de ondernemer door dat goede inzicht veel beter en gerichter helpen waardoor onze toegevoegde waarde ook veel groter wordt. Onze rol verschuift steeds meer naar het ‘continuous monitoring’ en dat is waar we bij FACET voor gaan.”

“OK, wil jij alsjeblieft een offerte maken? Ik ben super geïnteresseerd door je verhaal.” besluit ik het gesprek.

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen