FRED gaat regelmatig op bezoek bij ondernemers!

Bekijk hier de bezoekjes!

Zomers weer en de beurs staat weer op recordhoogte!

Het is al wekenlang warm weer. Heerlijk toch? En de beurs staat op het hoogste punt sinds 2001. Fantastisch toch?

Vandaag wordt het weer 30+ graden. Alle mensen zijn vrolijk en de terrassen zitten overvol. Overal hangt een gezellige sfeer en het is heerlijk loom slenteren door de stad en langs de havens en rivieren. Heerlijk toch? Vanochtend ook nog een lekkere regenbui gehad waardoor ik vandaag niet de tuin hoef te sproeien. Helemaal mooi! Dat sproeien schijnt trouwens wel een dingetje te zijn in sommige delen van het land. Daar mag het simpelweg niet meer omdat er een watertekort is. “Gelukkig hebben wij hier op ’t eiland daar nog geen last van.” hoorde ik een buurman gisteren hierover nog zeggen.

NOS.NL
Ik moet gelijk denken aan een stukje dat ik vanochtend las op nos.nl. ‘Deze zomer zullen we in de toekomst een koele zomer noemen.’ luidt de titel. Wel een pakkende titel, het heeft direct je aandacht in ieder geval. Ene Geert Jan van Oldenborgh weet te melden dat de hittegolven nu met een frequentie van eens in de 2 tot 3 jaar voorkomen, vergeleken met eens in de 20 jaar een eeuw geleden. Ook de gemiddelde temperatuur van de hittegolven ligt zo’n 3 graden hoger dan ‘vroeger’. En wereldwijd ook nog eens veel meer hittegolven. En ja hoor, het heeft natuurlijk te maken met de wereldwijde opwarming. Wat een onheilsprofeet is die Van Oldenborgh! Het zal toch wel meevallen? Net als met die code Oranje die voor delen van het land zijn gegeven. Eens kijken wat hij voor werk doet. Klimaatdeskundige bij het KNMI. Oeps, dat is een betrouwbare club toch?

Stel nu eens…
Stel nu eens dat dat soort verhalen wel kloppen. Zou ik daar dan van kunnen profiteren? Misschien moet ik maar eens gaan kijken naar het importeren van apparaten die met airconditioning te maken hebben. Of boorapparatuur waarmee mijn klanten naar water kunnen boren. Of pompapparatuur om het gevonden water omhoog te kunnen pompen. Trouwens, wat zouden zulke temperaturen doen met het grondwaterpeil? Dat zal ongetwijfeld dalen. Maar hoe zit het dan met de houten palen onder de woningen? Die komen dan droog te staan. Dus schimmel, dus paalrot, dus verzakkende woningen. Misschien hier maar de oplossing voor bedenken? Of misschien is die er al en hoef ik het alleen maar beter uit te voeren dan het nu gebeurt. Zo veel mogelijkheden. Supergaaf. Op welke termijn zou dit kunnen plaatsvinden? Dan weet ik gelijk hoeveel haast ik moet maken met mijn plannen.

Of misschien gewoon verhuizen? Want als dit daadwerkelijk een koele zomer zou zijn in de toekomst kan ik misschien maar beter naar een koeler oord vertrekken. Met die kale kop van mij zou ik de hele dag een pet op moeten buiten. En sowieso is 30 graden eigenlijk al te warm voor me. Zou dat er trouwens nog wel zijn? Een koelere plek ergens op de wereld? Wat zouden de verwachtingen eigenlijk zijn voor de gehele wereld?

Gelukkig gaat de beurs ook heel goed
Vijfhonderddrieënzeventig en een beetje punten. De eindstand van de AEX gisteren. We zitten alweer op het niveau van 2001. En net boven het hoogste niveau van 2008. Dat is goed nieuws toch? Ja tuurlijk, het geeft aan dat er veel vertrouwen is in de AEX-bedrijven en dat de resultaten goed zijn. Niet alleen de resultaten die behaald zijn maar ook de resultaten die verwacht worden want daar zijn de koersen natuurlijk vooral op gebaseerd. Dat betekent natuurlijk ook dat de financiële analisten niet bang zijn voor de gevolgen van de Brexit. En dat die financiële analisten ook niet bang zijn voor de gevolgen van de handelsoorlog die nu toch echt begonnen is. Ik weet niet of ik het wel met deze analisten eens ben. Trouwens, was er in 2001 & 2002 niet een beurskrach vanwege de ‘internetbubbel’ en in 2008 een krach vanwege de ‘bankencrisis’? Beide keren daalde de beurs met meer dan 50%. Oef, wat zou dat voor bijvoorbeeld de pensioenen betekenen? “Gelukkig heb ik daar geen last van”. Ik hoor het die zelfde buurman weer in mijn hoofd zeggen. Nou vergeet het maar. Iedereen zou daar last van krijgen. En niet zo’n beetje ook.

Het is een beetje deprimerend stukje geworden. Terwijl ik toch eigenlijk een echte optimist ben. Misschien valt het allemaal wel mee en waarschijnlijk hebben die financiële analisten er beter zicht op dan ik. En misschien zullen de gevolgen van de opwarming ook wel meevallen. Misschien ook niet. Moet ik me niet meer gaan bezighouden met hoe deze mogelijke gevolgen voorkomen kunnen worden of in ieder geval minder sterk zullen zijn? In plaats van me te concentreren op hoe ik er profijt uit kan halen? Of misschien sluit het ene het andere niet uit?

Nieuwsbrief

Meer informatie?

Ik word altijd heel goed geholpen door FACET! Bent u benieuwd naar wat FACET voor u kan betekenen? Vul vrijblijvend het contactformulier in en één van hun medewerkers neemt zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Contact opnemen